Több tízezer forint kell az iskolakezdéshez…

KH_iskolakezdes_infografika

A leendő elsősök szülei közül sokan augusztusban szembesülnek azzal, hogy több tízezer forintot kell egyik pillanatról a másikra kiadniuk különböző felszerelésekre. A K&H Bank szakértője szerint érdemes a családi költségvetésben előre tervezni az iskolakezdéssel. Emellett, ha a szülők elég időt szánnak arra, hogy összehasonlítsák az egyes termékek árát a különböző boltokban, több ezer forintot is megspórolhatnak.

 

Érdemes már a nyár folyamán elkezdeni ismerkedni a tanszerlistával, és körülnézni, mi mennyibe fog kerülni, hogy ne augusztus végén szembesüljünk azzal, mennyi mindent kell leendő elsősünknek vásárolni. A legjobb, ha a családi költségvetésben eleve terveztünk az iskolakezdéssel, és legalább 20-40 ezer forintot elkülönítettünk erre a célra. A megvásárlással ugyanakkor várhatunk augusztus közepéig is, ugyanis a nagyobb bevásárlóközpontok kivétel nélkül ekkorra időzítik tanszervásárlási akcióikat.

 

A felsőbb évfolyamokba járók szülei már rutinosnak számítanak, ráadásul nem kell minden évben mindenből újat venni. Az elsősöknél viszont a tanszerek beszerzése nem kis mértékben terheli meg a családi költségvetést.

 

Először is szükség van iskolatáskára. Egy jobb, márkás darab 10 ezer forint felett kezdődik. A táskára ugyanakkor érdemes nagyobb összeget áldozni, mert egy tartósabb darabot akár két-három évig is tud használni a kisdiák, így összességében megtérül az ára. Sok helyen szettben kapható a táskával azonos mintájú tolltartó és tornazsák is, ezek ára is körülbelül 15 ezer forintnál kezdődik. Érdemes megnézni a webáruházak kínálatát, illetve kihasználni a márkaboltok akcióit, mert akár féláron megkaphatóak a tavalyi szezonból maradt termékek.

 

A tankönyvekre is félre kell tenni 6-12 ezer forintot. Az árat jelentősen befolyásolja, hogy a gyerek sima vagy tagozatos, esetleg speciális képzésű iskolába jár-e, illetve hogy az adott intézmény melyik kiadó könyveit használja.

 

A tavalyi év óta felmenő rendszerben minden nap tartanak testnevelés órát a gyerekeknek. Emiatt viszont nem lesz elég egy tornafelszerelés, érdemes dresszből, tornapólóból is többet vásárolni. A tornadresszek darabja például ezer forintnál kezdődik.

 

Minden iskola kiadja a kötelező tanszerek listáját, ami intézményenként eltér. Szükség lesz több füzetre, vonalzóra, radírra, hegyezőre, színes ceruza készletre, filctollakra, zsírkrétára, gyurmára, festékre, rajzlapra, hurkapálcára, és még rengeteg apró eszközre. Ezek önmagukban nem jelentős tételek, együtt azonban több ezer forintos kiadást jelentenek. Mivel a márkát és minőséget itt is meg kell fizetni, érdemes a felsőbb évfolyamosok tapasztalatait meghallgatni egyes termékekről. Arra is készüljünk fel, hogy egy tanév alatt akár két-három ceruzakészlet is elfogy, és füzetből is érdemes többet venni.

 

„A kötelező felszerelések összességében akár 40 ezer forintba is kerülhetnek, ráadásul, ahol több iskolás korú gyerek van, ott újabb tízezer forintokkal kell számolni. Sok család költségvetését megterheli, ha egyszerre kell ekkora összeget kiadni. Mivel az iskolakezdés időpontjával minden évben előre lehet tervezni, érdemes a családi költségvetésben erre elkülöníteni egy összeget. Figyeljük az iskolakezdési akciókat, illetve ha megtehetjük, vonjuk be a rokonokat, nagyszülőket is a vásárlásba, például egy szép iskolatáska egy leendő elsősnek kitűnő születésnapi ajándék lehet. Ha praktikusan gondolkodunk, a funkcionalitást a divat elé helyezzük, több ezer forintot is megspórolhatunk” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűrijének elnöke.