Magyarországon a 3-10 éves korosztály 17-20 százaléka túlsúlyos

alma

Az európai fiatalok egészségi állapotának javításáért nemzetközi program kezdődik március közepén nyolc ország, köztük Magyarország részvételével.

Molnár Dénes, a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikájának igazgatója szerdán a baranyai megyeszékhelyen, a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: az I Family elnevezésű projektbe 2-15 éves korú gyerekeket és szüleiket, mintegy 50 ezer embert, köztük 10 ezer magyart vonnak be. A résztvevőktől biológiai mintákat vesznek, fizikai, pszichológiai vizsgálatoknak vetik alá őket, kérdőíveket töltetnek ki velük és mérik a fizikai aktivitásukat is.
Hozzátette: főként a tinédzserek életmódjára koncentrálnak. Egyebek mellett arra is keresik a választ, hogy kiskamasz korban mennyire érvényesül a családi háttér támogató szerepe, a gyerekeket hogyan befolyásolják kortársaik szokásai és a környezeti tényezők.
Az orvosprofesszor hangsúlyozta, hogy a program végeredménye egy tanulmány, valamint egy olyan kommunikációs stratégia lesz, amely a fogyasztói szokások megváltoztatásán keresztül segít a fiatalok egészségének megőrzésében, egészségi állapotuk javításában.
Molnár Dénes utalt arra, hogy az I Family a gyermekkori elhízással foglalkozó és a közelmúltban lezárult IDEFICS tanulmányra épül, a munka során ugyanis felhasználják annak eredményeit, és újra megvizsgálják az abban résztvevőket.
A klinikaigazgató korábban az MTI-nek elmondta, hogy a gyermekkori elhízásnak népegészségügyi jelentősége van. Európában mintegy 26 millió túlsúlyos gyerek él, számuk évente egymillióval nő. Magyarországon a 3-10 éves korosztály 17-20 százaléka, a 12-18 éves korúak 24-25 százaléka túlsúlyos. Ezzel a magyarok a középmezőnybe tartoznak az európai rangsorban. Spanyolországban, Dél-Olaszországban és Görögországban a 18 év alattiak 28-30 százaléka túlsúlyos, a Skandináv államokban csak 10-14 százaléka.
Az elhízás veszélyes, mert a felnőttkori krónikus betegségek előidézője lehet. Ha azt szeretnénk, hogy az átlagéletkor a jövőben is emelkedjen, elengedhetetlen a megelőzés, az egészséges életmódra nevelés. Elsősorban a fiatalabb korosztálynál, amelynek tagjai könnyebben meggyőzhetők – tette hozzá.
Molnár Dénes hangsúlyozta, hogy az elhízáshoz vezető problémák köre rendkívül széles, az egész társadalmi életünket átszövi. A megelőzés érdekében azonban fontos lenne, hogy a gyerekek, fiatalok rendszeresen fogyasszanak zöldséget, gyümölcsöt, sok vizet igyanak, fizikailag aktívak legyenek, és elegendő időt töltsenek alvással. Utóbbi az óvodásoknál napi 12, a kisiskolásoknál 10 óra.