A Kortárs Gyermekirodalmi Napok tervezett programja

aranyvackor2013

2013. február 21-23.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Budapest V. ker. Károlyi M. u. 16.

2013. február 21., csütörtök

10.00 – 11.00

Díszterem

Az Aranyvackor pályázat eredményhirdetése, díjátadás, a kiállítás megnyitása

11.30 – 13.00

Anna Laura Cantone olasz illusztrátor előadása

13.30 – 14.30

Díszterem

Mit és miért adunk ki? – kiadói kerekasztal magyar gyerekkönyvkiadók képviselőinek részvételével – házigazda: Szigethy Katalin (Naphegy Kiadó)

14.30 – 15.30

Díszterem

A szerzői jogokról. – gyakorlati útmutató szerzőknek, illusztrátoroknak – előadó dr. Ágoston Alexandra

14.00 – 16.00

Lotz terem

Kiadói kávéház – tanácsok kezdő íróknak és illusztrátoroknak – Szerzők és illusztrátorok találkozhatnak a magyar gyerekkönyvkiadók képviselőivel, bemutathatják könyvterveiket, munkáikat, írásaikat.

14.00 – 16.00

Lotz terem

A döntés hátterében – az Aranyvackor zsűrijének képviseletében Szabó T. Anna és Paulovkin Boglárka válaszolnak a pályázók kérdéseire

2013. február 22., péntek

9.30 – 10.30

Díszterem

A kortárs irodalom és az olvasóvá nevelés – Hogyan építhető be a kortárs gyerekirodalom az oktatási hétköznapokba? Hogyan érhető el, hogy ne „engedjük el a gyerek kezét” az olvasás megszerettetéséhez vezető úton? –előadó: Gombos Péter (elnök, Magyar Olvasástársaság)

10.45 – 11.30

Díszterem

Könyvtári lehetőségek az olvasásfejlesztésben – Könyvtári programok, koncepciók az olvasóvá nevelés szolgálatában, könyvtárfejlesztés – kerekasztal-beszélgetés – moderátor: Edinger Katalin (Meseutca), résztvevők Ramháb Mária (megyei könyvtárigazgató, főtanácsos, az Informatikai és Könyvtári Szövetség alelnöke), Nyulas Ágnes (Cerkabella Kiadó), Demény Eszter (Pagony Kiadó)

12.30 – 13.15

Díszterem

Unalmas rend, expresszív zűrzavar? A gyerekkönyvoldalak grafikai világa – előadás és bemutató Paulovkin Boglárkával

13.15 – 14.00

Díszterem

Irodalom és drámapedagógia az általános iskolában – előadó: Csörsz Katalin drámapedagógus

14.15 – 15.00

Díszterem

Miért nem szeretnek olvasni a mai gyerekek? – előadó Fenyő D. György (magyartanár, irodalomtörténész, Magyartanárok Egyesülete)

15.00 – 16.00

Díszterem

Mit olvasnak a mai gyerekek? – kerekasztal-beszélgetés, házigazda: Fenyő D. György (Magyartanárok Egyesülete), Gombos Péter (Magyar Olvasástársaság), Pompor Zoltán (gyermekirodalom kutató)

10.00 – 16.00

Lotz terem

Kiadói kávéház 2. – könyvbemutató 13 gyerekkönyvkiadó kínálatából. Közvetlen párbeszéd könyvtárosok, pedagógusok és kiadók között

2013. február 23., szombat

10.00-10.30

Kisvackor díjátadás

10.00-13.00
Vörös terem
Kézműves foglalkozások az Illusztrátor Pajtásokkal

10.30-13.00

Mesesarok az ELTE TOK hallgatóival

10.30-11.00

Díszterem

A Kisvackor pályázat győztes pályamunkáinak bemutatója

11.00-12.00

A Katáng együttes koncertje

Játékos tárlatvezetés az Aranyvackor-kiállításon

A Kortárs Gyerekirodalmi Napok alatt kedvezményes könyvvásárral várjuk látogatóinkat.

A belépés ingyenes.