Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Orvosok, pszichológusok, pedagógusok és érdeklődő, apa-anya szerepüket felelősen kezelő szülők által életre hívott Tudatos Szülők Iskolája 2011-es évben is folytatja a gyermekneveléssel, gyermekvállalással kapcsolatos programsorozatát. Január-februárban négy előadásra szóló bérletettel kíván „okos” tanácsokat adni lelki és testi egészség, zenei és művészeti nevelés, babavárás és várandósgondozás témakörében.
Következő előadás: 2011. február 27., 17 óra
Ingyenes bemutató Ringató foglalkozás február 27., 18 órától: Gállné Gróh Ili, énektanár (Ringató) és Lukácsházi Győző, tuba-művész (Bonbon matiné)
Zenei nevelés – Az éneklés és a játék, mint természetes örömforrás
Info: www.tudatosszulokiskolaja.hu, www.jegymester.hu, www.ibs-b.hu
Kapcsolat: info@tudatosszulokiskolaja.hu, aborbath@ibs-b.hu, telefon: 391-2525
A jegy ára 1500 Ft, a bevételből a Koraszülött Alapítványt támogatjuk.
Az előadásról: 2011. február 27., 18 órától Zenei nevelés – Az éneklés és a játék, mint természetes örömforrás Gállné Gróh Ili, Ringató program vezetője, énektanár és Lukácsházi Győző, Bonbon matinék „szülőatyja” Gállné, Gróh Ili, énektanár, az országban számtalan helyen működő Ringató foglalkozások megálmodója és mentora. Ringató, Vedd ölbe, ringasd, énekelj!
Hermann Alice így ír a művészeti nevelésről:
„Aki szereti a szépet, az életet szereti… Az igazi művészet szeretete – akár zenében, akár versben, akár képekben találja meg valaki – igényességre nevel. Vajon nem ez-e az a vezérszólam, ami az egész életet helyes útra terelheti?”
Hazai zenei nevelésünk kitűnően átgondolt rendszere eligazít bennünket abban, hogy mit és hogyan énekeljünk a gyerekeknek, hogyan történjék akár a legkisebbek zenei nevelése is, de álljunk meg itt egy kicsit. Kitűnően átgondolt rendszer, nem kétséges. Értékei mégis eltűnni látszanak. Régóta kongatjuk a vészharangot az iskolai énektanítás fölött. Szomorú aktualitása van Kodály 1956-ban született írásának: „Tanügyi Bácsik! Engedjétek énekelni a gyermekeket!” Hogyan lehetne visszacsempészni az éneklés örömét a hétköznapokba? Hogyan lehetne tömegekhez eljuttatni az értékes zenét? Talán a legelső lépés lehetne, hogy tegyük igényessé a szülőket, kezdjük nagyon korán: „…az anya születése előtt…”
Énekeljünk tehát, vezessük a ránk bízottakat, a hozzánk tartozókat az éneklés és a játék öröméhez! Milyen lehetőségei vannak ennek? Mikor, hol és hogyan? Mikor ne, hol ne, és hogyan ne…? Mi is az a Ringató? A kodályi elvekre épülő énekes-játékos foglalkozás, ahol legkisebbek zenei nevelésére, kapnak mintát a fiatal szülők, emellett maguk is átélhetik a közös éneklés élményét. Várják a Ringatóra már a néhány hónapos gyerekeket is, és minden olyan anyukát, apukát, nagyszülőt, aki szívesen énekel, játszik együtt a kicsinyekkel, oldott, szeretetteli légkörben. Aki úgy érzi, fontos, hogy a művészet eszközeivel neveljünk, aki szívesen énekel, bővíti a dalkincsét.
Akadhatnak, akik önmagukban bátortalanok az éneklésben, és segítségre, vagy az énekléssel kapcsolatban kialakult gátlásaik feloldására vágynak egy közösségben – őket is szívesen látják ezekben a családias hangulatú éneklő csoportokban. Lukácsházi Győző, tuba-művész, zenész, zenetanár, műsorvezető-szerkesztő és mindez egyben egyszerre, mint a Bonbon Matinék szülőatyja!
„Az ötlet évtizedekkel ezelőtt született, a megvalósításra 1998-ban került sor a budapesti IBS-Színpadon, ahol azóta több, mint 500 előadást láthatott a közönség. A legjobb énekesek, szóló hangszeresek, kamaraegyüttesek, zenekarok és táncművészek léptek fel ezeken az előadásokon, ahol a gyerekek tízezrei tapsolhattak nekik. Ma már sok helyszín várja a legkisebbeket és szüleiket főváros- és országszerte, Gödöllőtől Nagykanizsáig.„
„A Bonbon Matinéknak küldetése van. A gyerekek elsajátítják a színházba- és koncertterembe járás legelemibb szabályait, játszanak és tanulnak, miközben kitűnő előadók segítik Őket abban, hogy bejussanak a hangszerek- és a zene csodálatos birodalmába, megismerjék a legnagyobb zeneszerzőket, leghíresebb műveiket! A tubáról kiderülhet, hogy nem nagytrombita, a bőgőről az, hogy inkább kacagni tud, mint sírni, a hárfa nem virágzik tavasszal, az ütőhangszeresek, pedig nagyon békés emberek!„
„Elsősorban az 5-10 éves gyerekeknek kulturális nevelése a célunk, játszva , okosan. Hogy miért fontos, mikor kell elkezdeni, általános műveltség vagy tehetséggondozás, meglátni és ráérezni – ezeket a kérdéseket járom körbe az előadás alkalmával.”